LANDFORM

Access to the site, located on the southern end of the reserve between Ormond drive and Frandaph Drive. The location of the proposed exhibition centre is further placed into the reserve. 

The selected spaces flow from one area to another, making its smooth transitions. Facilities are enveloped with corten steel structural walls curved, to give the pedestrian a sense of free flow, easy accessibility. The back of the facilities, covered by a retaining wall, leaning against the koppie. The entire view of 180 degrees is visible to the spectator, linking them to the natural surroundings. The person is also in touch with nature and interlinked.

SITE PLAN: KLIPRIVERBERG NATIONAL PARK, JOHANNESBURG

The Klipriviersberg Nature Reserve, located at the southern part of Johannesburg and is a 680ha nature reserve. Its name directly translated means “stone river mountain” in Afrikaans. Mainly comprising open veld and koppies.  The reserve is rich in habitat and accommodates 150 bird species; 600 plant species; wildlife, including blesbok, zebra and duiker. It boasts the highest concentration of identified Iron Age sites on the Witwatersrand.

The site is a rich archaeological site, with the remains of a BaTswana village, which was built in 1850.

 

The development of the exhibition centre is environmentally sensitive. The aim was to complement the contours of the koppies and its biodiversity. Making use of a planted roof, leading the pedestrian over the site into the exhibition space, and opening onto an amphitheatre flowing downward towards the river, with inter-linking walkways.

Facilities include; restaurant, ablutions, exhibitions space, gallery, kitchen and storage.

SITE PLAN