a 45-DEGREE ELEVATION of the building.

Seeing the old facade 1920 and adding structural steel protruding over the existing structure, and changing the inner spaces.

Open outdoor spaces, vertical gardens (edible greens and local supply) to the public and open-air amphitheatre for periodic festivities.

Outdoor bar and coffee facilities, and below the secure courtyard, for children and adults.

THE HERITAGE BUILDING 1920 – ADAPTIVE REUSE

CONCEPT DEVELOPMENT

The constraints on the project were the main facade, and the heritage regulations to protect the existing building. It is to create and renew the CPD of the old city and transform perceptions of how as Architects, we can renew old buildings by adaptive reuse as a concept, not compromising on the history, but re-vitalise a new era and considering the context and cultural expressions of the area.

WEST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

NORTH ELEVATION

EAST ELEVATION

This collaborative project (URBAN + ARCHITECTURE) aims to highlight the existing spatial voids which exist within the Pretoria CBD. It aims to transform the inner city to a once-vibrant culture expression, by refurbishing its function.

Adaptive reuse or in South Africa we use the determine refurbishment is defined as the aesthetic process that adapts buildings for new uses while retaining their historic features. By keeping the facade/envelope and changing the inner spacial design layout. Some urban planners see adaptive reuse as an effective way of reducing urban sprawl and environmental impact.

Re-creating something new and changing the perception of how we look and think of old buildings. Preserving the history, by given it new meaning in cultural explorations and activities.

Location: PRETORIA